İş Planı Hazırlarken Yararlanmamız Gereken Bazı Araçlar

İş Planı, şirketinizin geçmişini, gelecek için vizyonunuzu ve bu vizyondaki hedeflerinize varmak için uygulayacağınız planları anlatan çok önemli bir stratejik planlama dokümanı (aracı) ve şirketinizin yol haritasıdır." diye tanımlıyoruz

TEŞVİKLER Hit: 1318 / Yorum: 0 / 15 Mart 2013 15:56
İş Planı Hazırlarken Yararlanmamız Gereken Bazı Araçlar
-A +A

İş Planını "bir şirketin geçmişini, gelecek için vizyonunu ve bu vizyondaki hedeflere varmak için uygulayacağı planları anlatan önemli bir stratejik planlama aracı" olarak tanımlıyoruz. Bu tanımlama her nekadar sadece kurulmuş ve faaliyette olan bir işletme için geçerli gibi gözükse de, kurulması düşünülen işler için de, işin tanımlanarak dökümante edilebilmesi için ve ortak bir lisan sağlanarak gerek kendi içimizdeki kişilere gerekse üçüncü şahıslara işi anlatabilmek açısından gerekli bir ön şarttır.

İş Planının standart içeriğinin dışında kalan, ancak içerisinde olmasında sakınca olmayan, aksine çok yararı olan ve aslında iş planı hazırlamadan önce yapmak zorunda olduğumuz bazı stratejik analizler vardır. Bu analizler, stratejik anlamda günümüzü ve geleceği bize hem genelde hem de şirket veya iş özelinde göstermek açısından çok önemlidir.

Bu analizlerden en önemlileri ve en çok kullanılanları PEST Analizi - SWOT Analizi ve TOWS Analizidir.

PEST Analizi, politik, ekonomik, sosyal ve teknolojik dış etkenleri analiz ederek kendi işimizin dış dünya içerisindeki stratejik konumunu belirlememize ve diğer içsel analizleri yapabilmemize olanak sağlıyan önemi bir araçtır.

PEST Analizini yaptıktan sonra yapılması gereken Analiz ise SWOT Analizidir. SWOT Analizi, işimizin veya şirketimizin güçlü (strengths) olduğu, geliştirilmesi gereken (weaknesses)noktaları ve fırsatları (opportunities) ile tehditleri (threats) analiz etmemize olanak sağlıyan bir araçtır.

TWOS ise SWOT'un tersten kullanımı olmasına karşılık SWOT'un tersine daha ziyade dış faktörler üzerine yoğunlaşır.

Facebook'ta paylaş butonu
Print
Yorum Yap
Yorumunuz
1000

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Facebook Yorumları
Benzer Haberler
Yazarlar